אחד הדיונים המרכזיים שנערכו בשנה האחרונה בתקשורת ובכלל בציבוריות הישראלית דנה בשאלה, האם יש להחמיר את הענישה עם מי שמחזיק סמים קלים בישראל בשנת 2017 או שמא יש להקל את הענישה, מתוך הבנה שהמציאות החברתית השתנתה וכיום חלק גדול מהציבור כבר מקבל את העובדה שישנם סמים אשר צריכים להיות חוקיים, שלא נדבר על כך שכמות המשתמשים בסמים קלים עלתה.
בסופו של דבר נקבעו תנאים מסוימים להקלה והחמרה בענישה בכל הקשור להחזקת סמים. חשוב לומר, מדובר אך ורק על סמים קלים (גראס) ולא על סמים קשים שגם בעיניי המעשנים והתומכים בלגליזציה, הם צריכים להישאר מחוץ לתחום. כעת עולה השאלה, האם המצב ישתנה לגמרי או שמא נמשיך לראות אנשים מקבלים עונשים בגין אחזקת סמים.
בשביל לדון בשאלה אם המצב צריך אכן להשתנות, צריך להבין קודם מה החוק אומר היום, מה העונש על החזקת סמים כיום? מהי הענישה על החזקת סמים בישראל בשנת 2017.
מיותר לומר שהחזקת סמים איננה דומה למקרים של סחר בסמים, מהסיבה הפשוטה שלרוב החזקת סמים נתפסת כשימוש עצמי, ולכן העונש הוא פחות, מצד שני, אם נתפס אדם עם כמות סמים שמתאימה לסחר ולא לשימוש עצמי, הרי שהטענה כאילו מדובר בסמים שנועדו לשימוש עצמי, לרוב לא תהיה תקפה, ולכן החשוד יואשם בסחר או בהחזקת כמות שמתאימה לסחר. חשוב לציין, עבירות סמים הן העבירות השכיחות ביותר כיום.
העונש על החזקת סמים בישראל בשנת 2017 משתנה בהתאם לכמות המדובר וכן לכמות הסמים. כמות של עד 15 גרם קנאביס, לא תיחשב להחזקת סמים לעומת זאת מעבר לכמות זו, אכן יוטל עונש על מי שמחזיק בה. כיום העונש על החזקת סמים, עומד על עד 3 שנים, כאשר כפי שציינו, בכל סם מדובר על כמות אחרת.
השינוי שחל לאחרונה בענישה הוא, מי שנתפס עד שלוש פעמים עם גראס, הרי שיושתת עליו קנס אך לא יפתח נגדו תיק במשטרה, לעומת זאת החל מהפעם הרביעית כן יפתח נגדו תיק, והוא עלול להיענש על כך בחומרה רבה.