התרבות האנושית התגלגלה, השתנתה והתפתחה משחר ההיסטוריה, ובמבט לאחור ניתן לזהות את הקו ההולך ומתפתל לאורך השנים, ולעקוב אחרי ההתפתחות.
כשאנו מסתכלים על התרבות בעולם המודרני בראי ההיסטוריה האנושית כולה, לעיתים קשה להבין כיצד הגענו לנקודה בה אנו נמצאים. השינויים בתפיסות, באמונות ובפעילות היומיומית כה שונים, או לפחות למראית העין, שלנו, אנשי התרבות המודרניים עולם האתמול נראה משונה, מרוחק ולא-רלוונטי.
תרבות בעולם המודרני: תרבויות על קו התפר
אחד הנושאים המעניינים ביותר בלימודי אנתרופולוגיה, תרבויות והיסטוריה, הוא הפרספקטיבה על תרבות בעולם המודרני באותו קו התפר הדק המתקיים גם כעת, קו התפר בו נפגשות תרבויות העבר עם השינויים והמודרניזציה, ועם היווצרות הכפר הגלובאלי.
ניתן לראות את המפגש בין העתיק למודרני בכל תרבות בעולם. העתיק הינו אותו המרחב בו מנהגים ישנים, אמונות עתיקות, חגים ודתות ממלאים את החלל התרבותי, בעוד שהחדיש והמהיר נפגש איתם בצורה של טכנולוגיה ואורח חיים.
הודו הינה דוגמא מעולה למפגש העתיק והחדש, שכן השינויים בתרבות ההודית בעידן המודרני מרחיקי לכת מצד אחד, תוך כדי השימור וההתמסרות העמוקה למנהגי העבר בני אלפי השנים.
תרבות, בעולם המודרני, היא דבר לא מוגדר, עניין ארעי המשתנה ללא הרף בקצב מהיר, עם התאמות לרוח התקופה, והשינויים הללו הם מרחב מרתק להתבוננות ולמידה.
יהדות בעידן המודרני
התרבות היהודית בעידן המודרני חווה שינויים מרחיקי לכת, ואנו, שהרי אנו חלק מעולם זה, עדים לתופעות אלו מקרוב. בין אם אנו שמים לב לכך ובין אם לא, הרי שהיהדות כתרבות בעולם המודרני נפגשת בצמתים רבים, ודברים שבעבר היו בלתי-מתקבלים על הדעת, כיום הם חלק מחיי היום-יום של מאות אלפים ברחבי העולם.
השאיפה לשמירה על הצביון היהודי של הקהילה היהודית בערים גדולות בניכר יכולה לעודד רבנים וראשי-עם ועדה לקת החלטות שבעבר לא היו אפשריות. השימוש בחשמל בשבת, הגעה לבית-הכנסת בשבת עם רכב, חשמל, סלולארי ורכבים ביום כיפור, וכל זאת בכדי לייצר מספיק גמישות בכדי שלא לאבד את הגישה לצעירים היהודים המודרניים החווים מפגש קל ולא מחייב עם תרבות העולם המודרני שלא דורש מהם מחויבות לדבר, אל מול הדת והמסורת הנוקשים והתובעניים יחסית.