חברות סטארט אפ, חברות הזנק לפי האקדמיה לעברית, צצות כמו פטריות אחרי הגשם. אך לא כל חברת סטארט אפ מצליחה בסופו של דבר. לכן זה כמעט הכרחי שכל חברת סטארט אפ שקמה, תכתוב לעצמה תוכנית עסקית. חברות סטארט אפ שהשקיעו בכתיבת תוכנית של העסק שלהם, הן חברות שהצליחו יותר לבצע אקזיט בסופן של דבר.
איזה תוכנית עסקית יש לחברת סטארט אפ?
כאמור, יש הרבה חברות סטארט אפ שקמות וכל עניינן היא ליצור מוצר טכנולוגי מתקדם. לכל חברה כזאת, כאמור, כדאי שתכתוב תוכנית עסקית. כאן עולה שאלה האם יש תוכנית עסקית שמתאימה לכל חברות הסטארט אפ? או שלכל חברת סטארט אפ יש את התוכנית העסקית המתאימה לה? ובכן התשובה היא שכתיבת תוכנית של עסק היא בהתאם לעיסוקו של העסק. בואו נסקור מספר תכניות עסקיות בהתאם לחברות סטארט אפ שונות:
- תוכנית עסקית לחברה שעוסקת בהמצאת אפליקציה: תוכנית עסקית לחברות אלו תעסוק בתחזיות תנועה של גולשים באפליקציה ובתחזיות לגבי מספר ההורדות הצפויות לאפליקציה. צריך להוסיף הסבר בתוכנית העסקית לגבי שילוב בחנות האפליקציות ודרך ההגעה של הגולשים לאפליקציה עצמה. השאלות שיעלו בתוכנית כזאת הן: איך לשווק את האפליקציה? איך יהיה שימוש באפליקציה? על מנת שמשקיעים פוטנציאליים ישקיעו במיזם האפליקציה, התוכנית העסקית צריכה לפרט את אנשי הצוות הכוללים במיזם ובמיוחד הרקע העסקי שלהם. צריך לפרט את קהל היעד שישתמש באפליקציה וגם צריך לפרט מי יהיו המתחרים שלך.
- תוכנית עסקית לחברת סטארט אפ שעוסקת במכשור רפואי: בבניית תוכנית עסקית לחברות שעוסקות המכשיר רפואי יש ייחודיות מסוימת. בתוכנית עסקית שכזאת צריך לפרט את התהליך הקליני של המצאת וייצור המוצר וכן לפרט את התהליך הרשמי של השגת אישורים רפואיים מהרשויות האחראיות על רפואה ותרופות. לכן יש חשיבות מאוד גדולה לפרט מי המוחות המקצועיים מתחום הרפואה שמשתתפים במיזם וכן הכי חשוב הייעוד והשימוש של המכשור בעולם הרפואה.
- תוכנית עסקית למוצר צריכה חדש: פה התוכנית העסקית עוסקת בפיתוח, ייצור והפצה. התוכנית תעסוק בשאלות כגון מפתחים את המוצר? זמני ייצור של המוצר שיובילו לרווח בסופו של התהליך ואיך המוצר יגיע לקהל הלקוחות.