עצב השת, העצב המותני והעצב השדרתי, עצבים באזור האגן והגב התחתון שמובילים רבים לצרוך משככי כאבים ולפנות לטיפולים מכל סוג. הכאבים הנובעים מהם חזקים, משתקים, ולעיתים כרוניים, מה שאומר שהסובלים מהם, סובלים לאורך זמן, והסבל רב. סיאטיקה היא אחת מתופעות כאב אלו, תופעה הקשורה ישירות לעצב השת.
ישנן סיבות שונות לכאב הסיאטי ומגוון טיפולים לסיאטיקה, ואנו ניגע בחלק מאלו. ידע הוא כח, והכוח שלכם לבחור בטיפול המתאים ביותר בשבילכם נשען על הידע שלכם. אז צאו לדרך, קראו את המשך המאמר, ולימדו מעט על התופעה שאתם או הקרובים שלכם סובלים ממנה, וכיצד יש לפעול.
עובדות חשובות על סיאטיקה
- הכאב מסיאטיקה יכול להיות ממוקם בגב התחתון, באגן, או בהקרנות לאורך הרגל או שתי הרגליים
- התופעה עלולה לכלול לא רק כאב, אלא גם נימול ועקצוץ בגפיים התחתונות, ואף חוסר תחושה באזור כף הרגל.
- כמעט 10% מהאוכלוסייה העולמית יחוו כאבים מסיאטיקה בשלב זה או אחר בחייהם.
- התופעה נפוצה יותר מגיל 40 ואילך, ככל הנראה בעקבות שחיקה ושימוש לא נכון בגוף.
- כאבים אלו נפוצים יותר אצל ספורטאים מקצועיים או חובבנים, ואצל אלו הסוחבים משאות כבדים (כגון סבלים, מחסנאים וכיו"ב).
- ישנה הערכה כי 90% מהסובלים מכאבי הסיאטיקה סובלים מפריצת דיסק בגב התחתון.
- במקרים נדירים בלבד הסיאטיקה מגיעה מלחץ מכאני של גידול באגן או בעמוד השדרה.
ומה עושים הלאה?
הדבר הראשון שיש לעשות במקרה של כאב וחשד לסיאטיקה הוא כמובן ללכת ולהיבדק. נכון, קצת קשה ללכת במצב זה, אך ברגעי נסיגת הכאב ניתן לתפקד, ולהגיע לרופא לאבחון מקור הכאב. האבחון מתבצע בצורה פשוטה, בדיקה אנטומית בה תתבקשו להרים את הרגל הישרה מעלה עד לזווית הכאב, ולפי הזווית ניתן להבין, או לפחות לחשוד במקור הבעיה.
לעיתים יישלח הנבדק לביצוע בדיקות הדמיה לצורך שלילת סיטואציות מורכבות, אך נדירות יותר, כגון גידול. מעבר לכך הטיפול מותאם באופן אישי מקור הבעיה, וכל סיאטיקה תטופל בצורה טובה יותר ע"י כירופרקט, ולא רק שימוש במשככי כאבים.