ההחלטה החשובה ביותר במקרים של גירושין היא הסדרי גידול הילדים. אם בעבר הגישה הרווחת הייתה שטובתם מחייבת משמורן יחיד, כלומר מצב שבו הם מרבית הזמן עם אחד ההורים (בדרך כלל האם) ואילו ההורה השני נמצא איתם לפרקי זמן קצובים (בדרך כלל יום אחד בשבוע וכל סופשבוע שני), הרי שבשנים האחרונות התהפכה המגמה, וכיום כמעט כל המומחים ממליצים על משמורת משותפת.
מהי משמורת משותפת?
משמורת ילדים משותפת היא מצב שבו לילדים יש שני בתים, הן עם האם והן עם האב, והם מבלים מחצית מהזמן בכל אחד מהבתים. החלוקה הספציפית נקבעת כמובן בין האם לאב, ותיתכן גם גמישות רבה בהתאם לצרכים המשתנים של ההורים, אבל העיקרון החשוב הוא ששני ההורים מהווים דמויות דומיננטיות בחיי הילדים.
מדוע המשמורת המשותפת הופכת נפוצה יותר?
הסיבה העיקרית לכך שהמשמורת המשותפת הופכת נפוצה יותר ויותר היא שהאבות הופכים למעורבים הרבה יותר מבעבר בחיי ילדיהם. לאחר שגם הגברים גילו את הקסם שיש בגידול הילדים ובלקיחת חלק אמיתי ומהותי בחייהם, אך טבעי הוא שהם ירצו לשמר את הקשר שנוצר עם הילדים גם אחרי הגירושין. במקביל פורסמו מחקרים רבים שלפיהם ילדים להורים גרושים שגודלו בדרך זו של משמורת משותפת התמודדו טוב יותר עם המשבר המשפחתי.
עוד כדאי לקחת בחשבון שבימינו נשים רבות מבקשות לפתח קריירה משמעותית ולא להיות רק אימהות – וגם לכך תרומה לכך שהקונספט החדש הופך נפוץ יותר ויותר.
ההשלכות הכלכליות של המשמורת המשותפת
חשוב להדגיש כי למשמורת המשותפת ישנן בדרך כלל גם השלכות כלכליות. אם במצב של משמורן יחיד, ההורה השני מעביר לו מדי חודש סכום כסף לטובת גידול הילדים, הרי שאם שני ההורים מגדלים את הילדים באופן שוויוני, אין הצדקה אמיתית לתשלום דמי מזונות. בהתאם בתי המשפט נוטים יותר ויותר לקחת זאת בחשבון, ובפרט במצבים שבהם ממילא אין הבדלים בין הכנסות האב להכנסות האם.
דגשים נוספים
משמורת משותפת מחייבת שיתוף פעולה מקסימלי בין ההורים. בפרט מומלץ שהדירות של האב ושל האם תהיינה קרובות זו לזו כדי להקל על הילדים את המעברים ולספק להם מסגרת כללית יציבה.