בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת המגמה של יבוא מוצרים לארץ במסלול של יבוא אישי. במסגרת זו, יכול כל אזרח ישראלי לייבא לארץ מגוון מוצרים שונים לצורך שימושו האישי, החל מבגדים, מוצרי חשמל וגאדג'טים, דרך ריהוט ועד לרכבי יוקרה.
הקלות המס שהוכנסו לאחרונה לתחום היבוא האישי לצד העלייה בפופולריות של הסחר המקוון הפכו את מסלול היבוא האישי לפופולרי במיוחד בקרב אזרחי ישראל, ועדות לכך ניתן לראות בעומס ההולך וגדל במשרדי הדואר ובנציגויות המכס. מה מותר לייבא לארץ ביבוא אישי ומה אסור? מהם יתרונות השיטה? על כך במאמר זה.
יבוא אישי – אסור ומותר
כשמדברים על יבוא אישי חשוב לדעת שישנו מכלול שלם של חוקים והנחיות שונות הקובעים מה אסור ומה מותר לייבא לארץ, ורצוי להתעדכן בכל הדרישות בטרם מתחילים בתהליך. בנוסף, חשוב לקחת בחשבון כי מוצרים המיובאים לישראל חייבים תשלום מסי יבוא שונים (מס קניה, מכס, מע"מ). כמו כן, ישנם מוצרים הדורשים קבלת אישורים מיוחדים ממשרדי הממשלה השונים. יבוא כלי רכב, לדוגמה, דורש רישיון יבוא ממשרד התחבורה. יבוא טלפונים ניידים דורש אישור ממשרד התקשורת. יבוא מוצרי מזון דורש את אישור משרד הבריאות וכד', ועל כן, אם רוצים לייבא את אותם מוצרים יש לפנות לעמיל מכס או לאחד ממשרדי הממשלה המתאימים כדי לקבל את האישור הנדרש.
כאמור, כל אזרח ישראלי יכול לייבא לארץ מגוון מוצרים במסגרת של יבוא אישי, לצורך שימושו הפרטי (בניגוד ליבוא מסחרי). בישראל המוצרים הנפוצים ביותר המיובאים לארץ במסגרת זו הם רהיטים ומוצרי בניה מסין, יבוא של בגדים, בדים וריהוט יוקרתי מאירופה וכן יבוא של מוצרי חשמל, מכשירים סלולריים ולאחרונה גם רכבי יוקרה מאירופה וארה"ב.
עם זאת, חשוב לדעת שישנם מוצרים האסורים ביבוא לישראל, ביניהם: מוצרים מזוייפים, צעצועים דמויי נשק, מזון טרי, מכונות ומשחקי מזל, טלפונים אלחוטיים ועוד. בנוסף יש מדינות מהן אסור לייבא מוצרים לארץ כמו למשל מדינות אוייב.
יתרונות היבוא האישי
היתרון הגדול של יבוא מוצרים במסלול של יבוא אישי הוא החיסכון בעלויות: כיום ניתן למצוא מוצרי צריכה שונים במחירים זולים משמעותית ממחירם בארץ, גם אם כוללים בעסקה את עלויות השילוח והמסים (מה עוד שישנם מוצרים הפטורים ממסי יבוא). בנוסף, יבוא אישי מאפשר לנו לרכוש שלל מוצרים שכלל אינם ניתנים לרכישה בארץ כמו מותגי חברות שאין להם מפיצים בארץ או דגמים מסוימים של מוצר שהיבואן המורשה החליט שלא לייבא (רלוונטי בעיקר לגבי תחום הרכבים).
לסיכום, יבוא אישי הוא תחום הנמצא בפריחה בישראל. הצרכן הישראלי אוהב לקנות מוצרים בעסקאות משתלמות ושולט רזי הרכישה המקוונת ויכול כיום להינות מרכישה של מגוון אינסופי של מוצרים במחירים משתלמים. עם זאת, כל יבוא של מוצר לארץ כרוך בבירוקרטיה לא מעטה. טעויות הנגרמות מחוסר הבנה או חוסר ניסיון עלולות לגרום לעיכוב בקבלת המשלוח או אפילו בקנסות. בשל כך, מומלץ לפנות לחברת עמילות מכס אשר תעזור לפשט את התהליך ותסייע לכם במילוי הטפסים, סיווג הסחורות, תשלומי המסים והאגרות הנכונים, קבלת הרישיונות המתאימים והשחרור מהמכס.