המדריך המלא לאיזון הסוכרת

מחלת הסוכרת הפכה נפוצה יותר ויותר בעשור האחרון. כמעט כולנו מכירים מישהו שחלה בסוכרת, שנמצא במצב טרום סוכרת ושמטופל במגוון תרופות לאיזון הסוכר. למעשה, על פי הנתונים באתר משרד הבריאות בכל שנה מאובחנים כמה מאות של חולי סוכרת מסוג 1, וכמה מאות אלפים של חולי סוכרת מסוג 2. מה הוא מנגנון המחלה שגורמת לשלל סיבוכים ונחשבת לסיבת המוות הרביעית בישראל? כל התשובות במאמר.

 

מה הם ההבדלים בין סוכרת סוג 1 לסוכרת סוג 2? 

 

לפני שנדון בהתנהלות היומית עם המחלה, חשוב להכיר כי קיימים שני סוגים של סוכרת: סוג 1  (המכונה גם סוכרת נעורים) וסוג 2 (המכונה גם סוכרת מבוגרים). למעשה מדובר בשתי מחלות שונות לגמרי, שהתוצאה הסופית שלהם היא חוסר איזון בכמויות הסוכר בדם. המזון שאני אוכלים משמש את התאים בגוף לטובת ייצור אנרגיה. צריכה של סוכרים ופחמימות (המתפרקות גם הן לסוכרים בגוף) מאפשרת לגוף לייצר את האנרגיה הדרושה לו לטובת פעילויות יומיות שונות. בעוד שבאנשים בריאים הסוכר מהמזון שאנו צורכים מתפרק בגוף ומשמש את התאים, בחולי סוכרת ישנה בעיה במנגנונים השונים, מה שגורם לעליה ברמות הסוכר.

סוכרת מסוג 1 מאופיינת בכשל של הלבלב ובעקבות כך בחוסר יכולת לייצר הורמון המכונה אינסולין. תפקיד האינסולין הוא לעודד את הכנסת הגלוקוז לתוך התאים, כך שבמקרה של מחסור בהורמון, הסוכרים נשארים במחזור הדם, התאים נותרים חסרי יכולת ליצור אנרגיה, ורמת הסוכר בדם מטפסת למעלה.

בסוכרת סוג 2 לעומת זאת אין בעיה של הפרשת אינסולין, הבעיה נעוצה דווקא בדרך המעבר של הסוכר לתאים. הסוכר בגוף עובר ממערכת הדם אל תוך התאים באמצעות קולטנים מיוחדים שנמצאים על גבי מעטפת התא. במקרה של מחלת הסוכרת קולטנים אלו מאבדים את הרגישות וכתוצאה מכך אינם פועלים כמו שצריך. התוצאה כמובן זהה לסוכרת מסוג 1, כמות גבוהה של סוכר בדם, וחוסר יכולת לייצר אנרגיה בתאים.

סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון תוקפת את הלבלב ואינה מאפשרת לו לייצר אינסולין כראוי. הסיבה לפרוץ המחלה אינה ידועה, אך ישנן השערות שמדובר ברכיב גנטי. סוכרת מסוג 2 קשורה לעובדה שאורח החיים המודרני הפך לפחות בריא ומתאפיין באכילת יתר, בעליה במשקל ובחוסר פעילות גופנית.

 

פתרונות לאיזון הסוכרת 

 

איך ניתן לשמור בכל זאת על איזון של רמות הסוכר בדם?

 

  • תזונה: אין זה משנה אם מדובר בסוכרת מסוג 1 או סוכרת מסוג 2, שמירה על תזונה נכונה ובריאה, והפחתה בכמות הפחמימות יכולה להיטיב עם שני המקרים, לצד שימוש בתרופות ובאינסולין כמובן.
  • אמצעים דיגיטליים: סוכרתיים רבים נעזרים באמצעים דיגיטליים שונים על מנת לנטר את רמות הסוכר בדם. סנסורים ומד סוכר רציף אשר מתממשקים עם הטלפון הסלולרי ועם מערכות שונות, מסייעים לשמירה על רמות סוכר תקינות, ומתריעים על שינויים מסוכנים ברמות הסוכר.
  • פעילות גופנית: לבסוף, ביצוע של פעילות גופנית על בסיס קבוע מסייעת באיזון רמות הסוכר בגוף, ובשמירה על רמות סוכר תקין לאורך זמן.

About admin

Check Also

משחקי מחשב שאהובים על הילדים

משחקי מחשב משחקי מחשב הפכו לצורת בידור פופולרית עבור ילדים ונוער. משחקים אלה מציעים שילוב …