יש לא מעט מקרים שבהם אנשים פונים מיוזמתם, או בעזרת קרוב משפחה, למוסדות פסיכיאטריים שונים. עם זאת, יש גם מצבים שבהם הפניה אינה נעשית מיוזמנו של הפרט, אלא בגלל שבית המשפט הורה על כך. במצב כזה מדובר על אשפוז כפוי וזה יכול לקרות בשני מקרים שונים:
- צעד שננקט במטרה למנוע פגיעה של אותו אדם – בעצמו או בחברה
- צעד שננקט כחלק מהליכים משפטיים בתיקים פליליים שונים.
אין ספק שאשפוז שנעשה באופן כפוי מעלה שאלות מוסריות רבות הנוגעות לנושאים קריטיים, כמו למשל: זכויות הפרט, בריאות הנפש, בטיחות הציבור והאחריות האתית של המדינה והמקצוע הרפואי. כשאנו מעמיקים במושג האשפוז הכפוי, חשוב להבין לא רק את המסגרת המשפטית המנהלת אותו, אלא גם את ההשפעה העמוקה שיש לו על חייהם של האנשים המעורבים וההשלכות החברתיות הרחבות יותר.
אשפוז כפוי – התהליך המשפטי
בפועל אשפוז כפוי מתייחס לתהליך המשפטי והרפואי של קבלת אדם למוסד פסיכיאטרי ללא הסכמתו. צעד זה ננקט במצבים שבהם מצב בריאותו הנפשית של האדם פוגע באופן משמעותי בשיקול דעתו או ביכולתו להכיר במציאות. בהקשר של פסיכיאטריה משפטית בישראל, אשפוז כפוי יכול להתרחש כחלק מהליכים פליליים ואזרחיים כאחד. במקרים פליליים, ניתן להורות עליו כשאדם, בשל מצבו הנפשי בעת ביצוע עבירה, אינו יכול להיות אחראי למעשיו. במסגרת האשפוז הכפוי עושים לאותו אדם את כל הבדיקות הנדרשות ולכן מדובר על הליך של ממש ולא על צעד שנגמר במהירות.
מדוע כדאי לשכור את שירותיו של עו"ד במצבים כאלה?
אין ספק שמצב של אשפוז כפוי הוא לא מצב רגיל. מדובר על עניין יוצא דופן לחלוטין ולכן גם ההתייחסות במצבים כאלה צריכה להיות בהתאם. זו בדיוק הסיבה שבגללה כדאי לפנות לעורך דין שמומחה בתחום הזה, ורצוי לעשות זאת במהירות. על ידי ייעוץ משפטי ניתן יהיה להבטיח שזכויות הפרט, גם במסגרת הליכי האשפוז הכפוי, לא נפגעות. מה שכן, חשוב מאוד לבדוק לאיזה עורך דין פונים, שכן גם בתחום הזה ניתן לראות שיש היום לא מעט עורכי דין מוכשרים ורצוי לבחור את הטוב מכולם.